
SLIM SPAREN
Laten we heel eerlijk zijn: geld uitgeven is eenvoudiger dan sparen en voor veel mensen een echte uitdaging!
Sparen van het geld dat je aan het eind van de maand overhoudt, zorgt er meestal voor dat je minder spaart dan je vooraf had bedacht. Probeer de volgorde eens om te draaien. Stort direct na ontvangst van je salaris een spaarbedrag naar je spaarrekening. Van het bedrag wat overblijft op je betaalrekening betaal je de normale maandelijkse kosten, zoals je boodschappen. Als je eind van de maand alles heb uitgegeven, dan heb je toch gespaard!
TIP: Maak iedere maand een automatisch bedrag over naar je spaarrekening. Het liefst naar een spaarrekening van een andere bank dan je betaalrekening.
TIP: Sparen wordt eenvoudiger als je een duidelijk doel voor ogen hebt en creëer verschillende spaarpotjes.
TIP: Let op je uitgaven.
TIP: Zet extra geld wat je ontvangt direct (vakantiegeld, 13 e maand) op je spaarrekening.
TIP: Overweeg een spaardeposito.
FINANCIEEL OVERZICHT
Dat je maandelijks kan sparen, begint altijd met een duidelijk overzicht van je financiën. Als je teveel geld uitgeeft heb je kennelijk geen inzicht hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Vooral als je in het begin van de maand teveel uitgeeft, dan zal je op het einde van de maand merken, dat je weer NIET gespaard hebt of erger. Kortom je hebt geen inzicht in je budget..... Er zijn verschillende websites die je wellicht al een beetje kunnen helpen zoals het NIBUD.
IMPULS AANKOPEN
Vermijdt impuls aankopen die je doet zonder dat er echt over wordt nagedacht. Als je deze aankopen zal optellen, dan zal je zien dat die bij elkaar opgeteld flink kunnen oplopen. Het risico zit erin dat je dit nauwelijks in de gaten hebt. Dat kunnen ook "snelle" online aankopen zijn, verleidelijk gemaakt door extra kortingen.
We proberen vaak onze gevoelens te compenseren door iets te kopen dat ons direct voldoening geeft. Wees dus bewust van deze emotionele triggers en leer om te gaan hoe je op een gezondere manier met je emoties kunt omgaan.
ACHTERAF BETALEN
Door achteraf betalen , bijvoorbeeld via Klarna, wordt onbewust geld besteed , die later voor problemen kunnen gaan zorgen.
HERKEN JE DIT..........
“Ik kan wel sparen, maar ik haal elke keer er toch weer geld vanaf…”
Vol overtuiging ben je aan het sparen.
Zodra jouw salaris is gestort, heb je geld overgemaakt naar je spaarrekening. Prima en niets aan de hand zou je zeggen. Het staat veilig op je spaarrekening. Maar hoe komt het toch, dat iedere maand toch weer geld van je spaarrekening wordt afgehaald ? Hoe kan dat nou toch elke keer en hoe zorg je ervoor dat jouw spaarrekening wel groeit ?
Dit zijn de twee belangrijkste redenen waarom je geld van je spaarrekening afhaalt.
De eerste reden zijn de zogenaamde "onverwachte kosten", zoals de tandartsrekening en de jaarlijkse verzekeringspremie van de auto of woning. Rekeningen die toch “ineens” betaald moeten worden. Het zijn uitgaven waarvan je wel in je achterhoofd weet dat ze komen, maar toch voelt het vaak als iets onverwachts. Hoe kan dat toch ?
Een tweede reden zijn de niet geplande uitgaven die je op dat moment een goed gevoel geven of louter impulsaankopen. Je hebt toch een goed salaris en het moet toch kunnen.......
Maar je denkt daarbij onbewust niet direct aan je spaarrekening , Dat komt ook omdat je kennelijk geen helder spaardoel voor ogen hebt en daarom stort je steeds weer geld terug van je spaarrekening naar je betaalrekening. Dit gedrag heeft wel degelijk consequenties voor je spaargeld. De noodzaak om het geld op je spaarrekening te laten staan is zonder een duidelijk spaardoel gewoon niet groot genoeg.
Hoe voorkom je dat je geld terugstort van je spaarrekening?
Je moet je "mindset" veranderen, of wel je gedrag. Je wordt teveel verleidt en je hebt onvoldoende inzicht in je uitgaven (patroon).
- Zorg voor een compleet budgetoverzicht, dat je alle kosten die je verwacht meeneemt in je budget. Ook uitgaven die niet maandelijks of jaarlijks terugkomen. Kijk verder en wees compleet.
- Neem in je budget een bedrag op voor z.g. “onverwachte uitgaven”. Zodra de rekening betaald moet worden, heb je hier bewust voor gespaard. Dat geeft je direct een beter gevoel, dan het bedrag weer te betalen van je spaarrekening.
- Wanneer je geld uitgeeft aan dingen die je niet gepland had (en misschien achteraf ook niet per se nodig waren), stel jezelf de vraag: Wat als ik dit nu koop, welke andere uitgaven kan ik dan niet doen ?
- Ga achteraf eens na, of je de niet geplande aankopen wel echt nodig had en houdt dat bij een volgende soortgelijke aankoop in gedachte.
- Maak je spaargeld moeilijker bereikbaar, door bijvoorbeeld te sparen op een maand of kwartaal deposito.
- Zorg voor een duidelijk doel en een stok achter de deur.
RENE HEIJNENS
BUDGETCONSULENT LIMES ALPHEN AAN DEN RIJN
Reactie plaatsen
Reacties